Riječ osnivača

Razvoj projekata/investicija kompleksno je, multidisciplinarno, odgovorno i izazovno poslovno područje . U nizu definicija projekata iz svjetske literature nalazimo jednu od zajedničkih odrednica svih projekata, a to je jedinstvenost i neponovljivost procesa. Druga važna odrednica koja je direktno povezana s ovom disciplinom jest inovacija, kojom se unaprjeđuje, mijenja i poboljšava poslovni sustav i život općenito.

Riječ osnivača

Promjena je jedina konstanta (Heraklit).

Činjenica je da poslovni sustav teži stalnom rastu i razvoju, kao i život, a uvođenju (pozitivne) promjene koja će potom potencijalno postati konstanta, služi upravo disciplina projektnog upravljanja. I ona je sama podređena konstantnom usavršavanju i unapređenju internih procesa, implementaciji novih tehnologija i modela upravljanja.

Vratimo se malo na praksu. Tijekom dugogodišnjeg iskustva na višim ili nižim razinama upravljanja i/ili investiranja susretao sam se s nizom raznovrsnih projekata, te sam i sam iskušao negativne rezultate određenih projekata koji su sve samo ne jednostavni za podnijeti, osobito ne bez “sigurnosne mreže”. Također sam se susretao s visokim stupnjem stihije i manjka profesionalnog pristupa koji su nerijetko prouzrokovali nepotrebne zastoje i/ili propadanje niza dobrih projekata, čime su se ugrozili već uhodani sustavi poslovanja.

Ako znamo da investicijski projekt u većini slučajeva zahtijeva i vanjsko financiranje (tzv. dobar dug), tada je iznimno važno pažljivo pripremiti i odgovorno upravljati projektom kako se ne bi dogodilo da vjerovnici vrše pritisak i time unose nervozu u razvoj projekta, čime projekt na kraju može biti doveden u pitanje. U tom slučaju nitko uistinu ne dobiva, stoga je iznimno važno dobro pripremiti projekt  za njegovu uspješnu realizaciju. Kako se vrhunski sportaši pripremaju za svoja natjecanja, tako se i investicije kontinuirano pripremaju, analiziraju, proučavaju i prate. Upravo to čini razliku između ozbiljnog investiranja i kockanja. Kako nepripremljen sportaš vrlo lako može biti ozlijeđen tijekom natjecanja, tako i učesnici projekta mogu biti „ozlijeđeni“ ukoliko pripreme nisu provedene u skladu s pravilima struke.

Projektno poslovanje novo je moderno poslovanje i budućnost razvoja svih gospodarskih segmenata, osobito zato jer živimo u vremenima brzih promjena, stoga Vam nudimo naše znanje i iskustvo kako bi bili u korak s novim trendovima poslovanja. Naše metode pripreme i planiranja u fokusu imaju prvenstveno sagledavanje i ograničavanje rizika projekta i povećanje sigurnosti investicije, ali i “ostavljanje prostora” kojim se oslobađa projektni potencijal tijekom razvoja, implementacije i korištenja. Primjerice, planirali ste kupce/korisnike s određenog geografskog područja, a tijekom razvoja Vam se otvara sasvim novo tržište. Valja se prilagoditi i pustiti projekt da zaživi“.

Veliki paradoks upravljanja projektima i razvoja investicija sadržan je u činjenici da je stručno planiranje i detaljna priprema projekta neizbježna i vrlo važna u procesu investiranja, no ipak će u velikoj većini slučajeva razvoj i implementacija projekta manje ili više odstupati od plana iz niza razloga (što direktno ovisi o geografskom području investicije i uzancama poslovanja). Tijekom razvoja projekta potencijalno se mogu razotkriti nove i bolje opcije o kojima se nije promišljalo tijekom planiranja. Tako će se možda promijeniti tržišne okolnosti (ovisno o vijeku projekta) ili neki drugi vanjski ili unutarnji čimbenici u korist investitora, stoga se valja prilagoditi pozitivnim promjenama. S druge strane postoje i slučajevi gdje će se tijekom razvoja, usprkos pažljivom planiranju, razotkriti nedostaci koje se nije moglo ili nije znalo predvidjeti tijekom razvoja plana, ovisno o tome tko i s kakvim iskustvom i znanjem pristupa planiranju investicije, a što po investitora znači povećan stupanj rizika i manjak sigurnosti. U tom slučaju se narušavaju međuodnosi kvalitete, budžeta i vremena projekta, koji zahtijevaju pravodobne korekcije kako bi se eventualna šteta minimalizirala i razvoj prilagodio novim okolnostima.

Osim toga, bez adekvatne pripreme prema standardima investicijskog planiranja vrlo je teško kvalitetno predstaviti i obrazložiti projekt vanjskim ulagačima (partneri, banke, država, fondovi), a i većina institucija (osobito u odjelima projektnog financiranja) će i najbolju ideju odbaciti ukoliko nije prezentirana na propisan način.

Kako mi to radimo?

Naš posao volimo nazivati primijenjenom umjetnosti. Primijenjenom jer radimo i živimo to što propovijedamo, dok je nerijetko uistinu umjetnost učinkovito razriješiti i provesti pojedine segmente projektnih procesa.

Ispred struke i iskustva stavljamo vrijednosti koje nastojimo svakodnevno njegovati. Nazvali smo ih Invedes vrijednosti, a one su: Poštovanje, Karakter, Integritet, Znanje, Učinkovitost, Orijentacija prema stvarnim vrijednostima i Ustrajnost.

Poštovanje kao temelj uspješnih partnerskih odnosa, Karakter i Integritet kao čvrsti temelji tijekom razvoja projekta i premošćivanja problema, Znanje kao osnova svega, Učinkovitost kao potvrda iskustva, Orijentacija prema stvarnim vrijednostima u svim dijelovima razvoja te Ustrajnost kao osobna kvaliteta kod provedbe složenih procesa do samoga kraja. 

Problemi u ovom poslu su rijetko beznačajni i iznimno je važna posvećenost pri njihovom predviđanju i rješavanju, stoga nam osobito zadovoljstvo pričinjava vidjeti osmijeh na licu naših partnera/klijenata nakon pravovremene detekcije i rješavanja problema u samom začetku poduhvata ili njihovog učinkovitog rješavanja/uklanjanja tijekom razvoja.

To čini osnovnu naše marketinške strategije.

Neizrecivo nam je zadovoljstvo realizirati dobru ideju i stvoriti novu vrijednost. Obzirom da je okosnica investicijskog projekta profit, treba biti pažljiv s jednostranim fokusom prema vrijednostima projekta. Profit determinira mnogo čimbenika u složenom procesu projektnog razvoja, neki su nemjerljivi (pa i nevidljivi oku prosječnog promatrača), a povećavaju profit, dok su neki očiti i mjerljivi pa začudo spuštaju stope prinosa u konačnom obračunu. Uspješan projekt potvrda je i zadovoljstvo, a mi smo tu da svojim znanjem i iskustvom doprinesemo tome. Win-Win situacija jedini je prihvatljivi ishod za nas jer će se po zadovoljstvu sudionika i korisnika pozitivan ishod (i veći profit) pojaviti možda i veći i obuhvatniji nego ste planirali i očekivali.

Sigurno je jedno, nakon okončanja projekta nećete biti ista osoba kao ona koja je ušla u projekt. Zasigurno ćete biti bolji, mudriji i kvalitetniji.

Na kraju, želim se osobno i ispred tima zahvaliti svim našim partnerima i klijentima na podršci i danom povjerenju prilikom provedbe Vaših i naših projekata.

Beyond business.

Tomislav Bakić, osnivač  

Stvorite viziju, artikulirajte je, strastveno je posjedujte i neumorno je dovodite do kraja.